Vanaf nu te zien!
play_arrow
De Oost van Gouden Kalf-winnaar Jim Taihuttu speelt zich af in 1946 tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

Over de film

Indonesië, 1946. Johan (Martijn Lakemeier) is een jonge Nederlandse soldaat die samen met ruim honderdduizend anderen wordt uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Gaandeweg raakt Johan in de ban van de charismatische legerkapitein Westerling, bijgenaamd De Turk (Marwan Kenzari). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Over de regisseur

Jim Taihuttu (1981) is schrijver-regisseur en onderdeel van de DJ-act Yellow Claw. Hij was tevens mede-oprichter van het productiebedrijf Habbekrats (later: New Amsterdam Film Company). Taihuttu regisseerde de speelfilms RABAT (2011) en WOLF (2013), naast talrijke kortfilms, muziekvideo’s, documentaires en commercials. Zijn vorige films RABAT en WOLF werden onderscheiden met meerdere Gouden Kalveren. WOLF was tevens genomineerd voor Best Feature op het Austin Fantastic Fest 2013 en het San Sebastián International Film Festival 2013. Op dat laatste festival in Spanje werd het onderscheidden met de Youth Jury Award en de film won ook de Special Jury Prize op het Taipei Film Festival 2014.

“Na mijn twee films over hedendaagse immigranten en hun zoektocht naar identiteit, begon bij mijzelf steeds meer de vraag te rijzen wat mijn eigen roots eigenlijk zijn. Ik stam af van een Moluks-Indonesische soldaat die in Nederlands-Indië vocht in het koloniale leger tegen de onafhankelijkheid. De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog is een pijnlijke periode uit de Nederlandse geschiedenis waar ik op school weinig over te weten ben gekomen en waar tot nu toe vrijwel geen films over gemaakt zijn. Met mijn film hoop ik het beladen onderwerp voor het eerst naar het grote publiek te brengen door middel van een episch en zinderend oorlogsverhaal.”