De Film

Bekijk Ook

Kun je geen genoeg van De Wereld van de Oost krijgen? Op deze pagina vind je informatie over nog meer projecten die een licht schijnen op de gebeurtenissen rondom de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Hieronder zijn de door New Amsterdam geproduceerde documentaire Revolutie in Indonesië met David van Reybrouck; de scriptroman De Oost, een bewerking van het filmscript door Maarten Hidskes; en de achter de schermen fotopublicatie In De Oost van fotograaf Milan van Dril te vinden.

Rampokan door Peter van Dongen

Het indrukwekkende beeldverhaal Rampokan was één van de inspiratiebronnen voor regisseur Jim Taihuttu in de research voor de film. In het verhaal zien we het Indonesië van 1946 waar op dat moment nationalisten de onafhankelijkheid van het land uitgeroepen hebben tot woede van de koloniale macht Nederland. Centraal in het verhaal staan echter twee Nederlandse karakters: Johan Knevel en Eric Verhagen, die beiden als oorlogsvrijwilligers terugkeren naar Indonesië om onderdeel te worden van een grote Nederlandse troepenmacht. Elk van de twee mannen heeft zijn eigen motivatie. Johan verlangt terug naar dat stukje verloren paradijs en wil weten wat er met zijn Indonesische baboe of nanny is gebeurd. Eric kiest de zijde van de communisten en nationalisten. Voor geen van beiden is het weerzien wat ze ervan verwacht hadden. Peter van Dongen, zoon van een Nederlandse vader en een Chinees-Indische moeder, slaagt op alle vlakken in zijn verbeelding van deze vergeten geschiedenis naar een zeer bijzonder beeldverhaal dat iedereen zou moeten hebben die zich voor het onderwerp interesseert. De inspiratie die door het beeldverhaal is opgedaan zie je onder andere terug in de weergave van de eerste indrukken die de Nederlandse soldaten opdoen in Indonesië, wat met een bepaald visuele rijm is weergegeven die voor de film al door van Dongen werd uitgebeeld.

Peter van Dongen’s Rampokan
Still uit De Oost

Peter van Dongen kreeg in 2018 de Stripschapprijs voor zijn continuïteit en de niet aflatende kwaliteit van zijn werk. Rampokan werd oorspronkelijk in twee delen gepubliceerd; deel 1 genaamd ‘Java’ (1998) en deel 2 genaamd ‘Celebes’ (2004), waarna de integrale bundeling (2013, 2019 in kleur) werd uitgegeven door uitgeverij Dupuis (herdruk juli 2021).

Het integrale Rampokan verhaal is in de betere boekhandels en online te verkrijgen.

bekijk

In De Oost door Milan van Dril

Reis mee achter de schermen van De Oost door de lens van fotograaf Milan van Dril, die twee weken voor aanvang van de draaiperiode de vraag kreeg van Jim Taihuttu om aan te sluiten, maar daar geen seconde over hoefde te twijfelen. In de eerste publicatie van de fotograaf zien we hoe hij vijf maanden op de set heeft vereeuwigd in zijn zielrijke karakteristieke analoge stijl. De publicatie werd uitgegeven door de Belgische uitgeverij Borgenhoff & Lamberigts en heeft 208 pagina’s van 29cm x 23cm en een softcover met een ontwerp dat voort is gekomen uit het eerdere creatieve onderzoek voor het posterbeeld van de film.

De publicatie is in de betere Nederlandse boekenhandels en online te verkrijgen.

bekijk

De Oost door Maarten Hidskes

Maarten Hidskes schreef de spannende historische roman bij De Oost. Voor dit nieuwe boek bij de speelfilm over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog schreef de auteur het boek Thuis gelooft niemand mij waarin hij het oorlogsverleden van zijn vader onderzoekt die gediend heeft onder kapitein Raymond Westerling. Dat boek was één van de inspiratiebronnen voor regisseur Jim Taihuttu in de research voor de film, dus toen het plan geopperd werd om het script tot een roman om te schrijven was de samenwerking een kwestie van tijd. De historische roman volgt in grote lijnen het verhaal van de film, maar geeft met name extra achtergrond bij het verhaal van de hoofdpersoon Johan de Vries.

Het boek is in de betere Nederlandse boekenhandels en online te verkrijgen.

bekijk

Revolutie in Indonesië

In de driedelige documentaireserie van Djoeke Veeninga en Marlou van den Berge die begin 2021 werd uitgezonden op NPO2 gaat de Belgische schrijver David Van Reybrouck op zoek naar de laatste getuigen van de dekolonisatie van Indonesië. Van Reybrouck kiest voor een internationaal perspectief op deze wereldgeschiedenis. Naast Indonesiërs en Nederlanders vindt hij onderbelichte medespelers. De Japanse soldaten die over de hele archipel werden uitgezonden. De Nepalese Gurkha soldaten die met het Brits-Indiase leger de opstandige Indonesische vrijheidsstrijders moesten neerslaan. Hij kijkt naar de bemoeienissen van de Britten, Amerikanen en de VN. Om te eindigen bij de kolonies die geïnspireerd werden in hun eigen vrijheidsstrijd door de Indonesiërs.

Gedurende vier jaar volgden regisseurs Djoeke Veeninga en Marlou van den Berge de schrijver in de totstandkoming van zijn nieuwe boek. In de serie gaan kijkers mee met Van Reybrouck op avontuur de wereld over, nemen ze deel aan zijn zoektocht en ontmoetingen met getuigen. De serie laat ook zien hoe de schrijver te werk gaat en hoe het nieuwe boek zich vormt in zijn hoofd. Een scherpzinnig observator werpt een frisse blik op wat Nederland lang als vooral eigen geschiedenis heeft gezien.

De hele serie en extra interviews zijn terug te kijken via de NPO.

bekijk