De Film

In de klas

Hier vind je de werkvormen die bij De Wereld van de Oost en de film De Oost zijn ontwikkeld. De werkvormen zijn gericht op het gesprek in de klas en onderzoek doen vanuit een multiperspectieve benadering. Ze zijn inzetbaar bij vakken als geschiedenis, CKV, (mbo) burgerschap of projectonderwijs en het hoger onderwijs.

 

De film De Oost is op aanvraag beschikbaar voor vertoningen op school en het hoger onderwijs via Movies that Matter. U kunt de film hier aanvragen. Voor verzoeken omtrent workshops en overige vragen kunt u mailen naar [email protected].

 

De werkvormen sluiten aan bij DE VERHALEN op De Wereld van De Oost. Deze geven vanuit vijf perspectieven context bij de gebeurtenissen uit De Oost en gaan in op een breder tijdvak dan de film. In de Q&A lees je meer over de film, de periodisering en perspectieven.

 

Voor sommige werkvormen is het nodig om eerst De Oost te kijken, dit wordt per werkvorm aangegeven. Voor De Oost geldt een leeftijdsgrens van 16+, DE VERHALEN zijn inzetbaar vanaf de 3e klas. Je kunt binnen DE VERHALEN ook zelf op zoek gaan naar geschikt bronmateriaal voor jouw les. Wil je snel zoeken naar specifieke onderwerpen? Gebruik dan de werkvorm Begrippenlijst.

Werkvorm Film analyseren vmbo

Vakken: CKV of Film (bovenbouw vmbo).

Met deze werkvorm analyseer je een filmfragment. Leerlingen leren meer over de verschillende filmdepartementen en makersperspectief. Het is noodzakelijk om de film De Oost eerst te kijken | 1 lesuur na het zien van de film

Werkvorm Film analyseren havo/vwo

Vakken: CKV of Film (bovenbouw havo/vwo).

Met deze werkvorm analyseer je een filmfragment. Leerlingen leren meer over de verschillende filmdepartementen en makersperspectief. Het is noodzakelijk om de film De Oost eerst te kijken | 1 lesuur na het zien van de film

Werkvorm Filmposter in multiperspectief vmbo/havo/vwo/mbo

Vakken: CKV, film, geschiedenis, of burgerschap (bovenbouw vmbo/havo/vwo/mbo).

Met deze werkvorm bedenken leerlingen de film De Oost vanuit de ogen van een ander karakter, hierbij ontwerpen ze een nieuwe filmposter. Leerlingen reflecteren met een multiperspectieve benadering op de historische gebeurtenissen van de film door middel van een creatieve verwerkingsopdracht. Het is noodzakelijk om de film De Oost eerst te kijken | 1-2 lesuren of een projectdag

Werkvorm Feit, Fictie en bronnen vmbo/havo/vwo/mbo

Vakken: geschiedenis, CKV, film of burgerschap (bovenbouw vmbo/havo/vwo/mbo).

Met deze werkvorm onderzoeken leerlingen de verschillen en overeenkomsten tussen fictiefilm en archiefmateriaal. Leerlingen werken aan hun dialogische en onderzoeksvaardigheden. Het is noodzakelijk om de film De Oost eerst te kijken | 1 lesuur na het zien van de film.

Werkvorm Meerstemmige tijdlijnen vmbo/havo/vwo

Vakken: geschiedenis (bovenbouw vmbo/havo/vwo).

Leerlingen onderscheiden bronnen en brengen belangrijke gebeurtenissen in kaart. Het is niet noodzakelijk om de film De Oost te kijken | 1-2 lesuren.

Werkvorm Kennis speeddaten havo/vwo

Vakken: geschiedenis (bovenbouw havo/vwo).

Leerlingen onderzoeken verschillende termen en gebeurtenissen uit de onafhankelijkheidsoorlog en verbinden deze. Daarnaast werken ze aan hun digitale onderzoeksvaardigheden. Het is niet noodzakelijk om de film De Oost te kijken | 1 lesuur

Werkvorm In gesprek over begrippen vmbo

Vakken: geschiedenis (bovenbouw vmbo).

De werkvorm gaat in op het begrijpen en verbinden van eindexamentermen. Leerlingen verdiepen zich in begrippen en gebeurtenissen door middel van bronnenonderzoek en verbinden deze begrippen door middel van gesprekken. Het is niet noodzakelijk om de film De Oost te kijken | 1 lesuur

Werkvorm Film nagesprek: dader, slachtoffer of beide vmbo/havo/vwo/mbo

Vakken: geschiedenis, burgerschap of CKV/ Film (bovenbouw vmbo/havo/vwo/mbo).

Met deze dialogische werkvorm bespreek je de film inhoudelijk. Leerlingen verdiepen zich in de acties in de film en verbinden deze aan dader- en slachtofferschap. Het is noodzakelijk om de film De Oost eerst te bekijken | 1 lesuur na het zien van de film.

Begrippenlijst

In dit overzicht vind je links naar fragmenten, bronnen en artikelen op De Wereld van de Oost. Geef je een specifieke les over bijvoorbeeld Soekarno? Wij helpen je op weg met bruikbaar beeldmateriaal.